Jauna pieeja
Akustiski klasiskās ģitāras neilona stīgu mainīšanai
Peter Kun Frary, Professor of Music • University of Hawaii, Leeward
Tulkojis Rainy43
------------------------------------------------------------------------------------------
Kad mainīt ģitāras stīgas?
Atlēti nenoskrien 1000 metrus ar slikti projektētām vai nonēsātām kurpēm. Kāpēc? Sliktas kurpes neatļauj viņiem skriet tik labi cik viņi spēj. Pat ja viņš vai viņa ir ideālā fiziskā stāvoklī un ir izgājis augstākās kvalitātes treniņus,
sliktas kurpes sabojās skrējienu sekundē. Ģitāristiem, stīgas ir kā atlētam kurpes. Vislabākais instruments un mūziķis izklausīsies pēc mēsla ar lētām vai nolietotām stīgām. Lai izdabūtu vislabāko no sava instrumenta un mūzikas, izmanto kvalitatīvas stīgas un maini tās regulāri.
„Kad vajadzētu mainīt stīgas” ir jautājums ko es dzirdu pastāvīgi. Par laimi, ir vienkāršā atbilde: maini tās kad tās izklausās slikti. Ladu un pirkstu noberzums, sviedri, tauki, un netīrumi ļoti bieži izraisa samazināšanos augšējās harmonijās (augstākā reģistra trīs stīgu (Mi, Si, Sol) reakcija) un skaļumu. Citiem vārdiem sakot, stīgas izklausās mirušas. Šajā mirklī var redzēt ladu nospiedumus uz stīgām – Melni plankumi- un var būt problēmas noskaņot. Ja tās ir pavisam sliktā stāvoklī, basa stīgas (Re, La, Mi) būs sarūsējušas sarkanas, un augstākā reģistra trīs stīgas būs saskrāpētas. Es esmu redzējis studentus ar tik nolietotām stīgām, ka tās bija melnas un smaržoja kā kājas pirkstu džems(toe jam)!
Ģitāristi kas spēlē visu dienu nolieto savas stīgas nedēļa vai pat mazāk. Mūziķi ar netīrām un/vai sasvīdušām rokām jaunu stīgu toni var piebeigt dažās minūtēs. Tomēr, tipiskais hobijists, kas mazgā savas rokas pirms spēlēšanas un spēlē stundu dienā var sagaidīt mēnesi laba toņa no standarta stīgām. Protams, tu vari atstāt tās kamēr kāda saplīst, ja tev netraucē mirušais tonis. D'Addario Pro Art鍊 Composites, Extended Play Coated, iztur divas vai pat trīs reizes ilgāk nekā standarta stīgas. (tas nav mans spams, bet autora :))
Tradicionālā stīgu mainīšanas metode.
Iegādājies klasiskās ģitāras stīgu komplektu, t. i., augstākā reģistra trīs stīgas no tīra neilona un basa stīgas no neilona ar metāla pinumu apkārt. Nekad neizmanto metāla stīgas klasiskajai ģitārai vai arī to sabojāsi! Es iesaku D'Addario Pro Art鍊 Composites, the Extended Play apvalka tips ($17-$20). Ja tev ir ciešāks budžets, zemākas kvalitātes stīgas (bez apvalka) D'Addario Pro Art頃omposites ($10-$15). Abas stīgas skan labi, bet apvalks ar Extended Play Coated neļauj pirkstu sviedriem un netīrumiem nogalināt jūsu stīgas. Abas Exended Play versijas var ātrāk noskaņot un tās mazāk izstaipās. (atkal spams :))
Stīgu uztinējs • Šo ierīci izmanto lai griestu skaņošanas tapas lielos ātrumos mainot stīgu.

Stīgu noņemšana
Izmanto stīgu uztinēju, lai atlaistu vaļīgāk stīgas. Ar to ir ātrāk nekā ar roku, bet ja nav, roka arī būs labi. Griez pretēji pūlksteņrādītājvirzienam lai atlaistu vaļīgāk stīgas un pūlksteņrādītājvirzienā lai tās pievilktu. Nenoņem visas stīgas vienlaicīgi. Tā vietā, noņem pa vienai un ieliec citu uzreiz vietā. Noņemot visas stīgas var traumēt grifu, rezonātoru un korpusu. Kā? Stīgas saspridzina ar spēku kas ir 75 līdz 90 mārciņas jeb 40.77 kilogrami. Ja tu atlaid vaļā visu šo nospriegojumu, koks deformējas. Pēc tam, kad pārliec stīgas pāris stundu laikā lai korpuss atgūtu optimālāko formu. Bet, tu pamanīsi skaļuma un toņa zudumu līdz korpuss atgūsies.
Stīgas pievienošana pie tilta.
Kad esi atvienojis stīgu, pievieno jauno pie tilta kā diagrammā:

1. Stīgas galu jāizlaiž caur caurumu tiltā, un jāuztaisa cilpa pašai stīgai apkārt.
2. Izlaist stīgu zem nenostieptās vietas (kā diagrammā) lai tā pie nostiepšanas turētu pati sevi, vienu reizi priekš basa stīgām, 2-3 reizes priekš augstākā reģistra stīgām.
3. Kad ir izgājusi cauri caurumam, uztaisījusi cilpu, un nostiprinājusies, turot stīgas lai tās nekur neizspruktu no mezgla un nostiprināt mezglu velkot stīgu uz grifa gala pusi.
Turpinājumā ir aprakstīts mans, tas ir Rainy43 cilpas un mezgli. Šī raksta autors (kāds amerikānis) izmanto pavisam savādāku veidu, un cik nu var noprast, pavisam un galīgi garām veidu, tāpēc to es netulkoju.
Pievienot stīgas skaņošanas cilindriem(atrodas grifa gala iekšpusē).
Pirmais paņēmiens (tievākajām stīgām):
1. Salikt stīgu cilpā un izvilkt cauri cilindra caurumam, tā lai stīgas gals būtu vienā pusē, bet cilpa otrā.
2. Izvilkt stīgas galu kas nav gājis cauri cilindram izvilkt cauri cilpai.
3. Tagad mēs atkal redzam to ko redzējām pie tilta. Stīga nostiepjoties tur pati sevi.
4. Tagad, turot roku starp ladām un stīgu, jātur stīga nostiepta, un jāuztin stīga. Tikko pirkstiem zem stīgas vairs nav vietas, stīgu vajag turēt tā lai tā ieietu attiecīgajā bedrītē uz baltās līnijas starp grifu un grifa galvu.
5. uztinot stīgu rodas rindas uz cilindra, jāmēģina skatīties lai abās pusēs būtu vienāds skaits šo rindu.
6. tā turpināt arī ar otro stīgu, var arī ar trešo, šo paņēmienu ir ieteikts lietot visām stīgām, kurām vien iet iekšā šī cilpa.
7. kad stīga ielikta baltajā bedrītē, atliek tikai uzskaņot stīgas līdz to standarta augstumam.
Ja kādai stīgai vairs neiet cilpa iekšā cilindrā, tad jāizmanto otrais paņēmiens.(parādīts zemāk).
Otrais(rezerves variants resnākajām stīgām. Visbiežāk 5-ajai stīgai un 6-ajai stīgai.):
1. Stīgas galu (parastu, nesaliktu cilpā) izlaižam cauri cilindram vienreiz, un otrreiz, tikai otrreiz stīgas galam ir jāiet cauri cilindram pa to pašu pusi, pa kuru pirmo reizi. Tagad stīga cilindram ir izgājusi cauri divreiz, un nodrošina neizsprukšanu. Pārējie punkti jāizpilda tāpat kā tievākajām stīgām.
2. Tagad, turot roku starp ladām un stīgu, jātur stīga nostiepta, un jāuztin stīga. Tikko pirkstiem zem stīgas vairs nav vietas, stīgu vajag turēt tā lai tā ieietu attiecīgajā bedrītē uz baltās līnijas starp grifu un grifa galvu.
3. uztinot stīgu rodas rindas uz cilindra, jāmēģina skatīties lai abās pusēs būtu vienāds skaits šo rindu.
4. tā turpināt arī ar otro stīgu, var arī ar trešo, šo paņēmienu ir ieteikts lietot visām stīgām, kurām vien iet iekšā šī cilpa.
5. kad stīga ielikta baltajā bedrītē, atliek tikai uzskaņot stīgas līdz to standarta augstumam.
Augstāk minētais autora paņēmiens

Thread the string through the bridge hole and loop it around itself. Insert the string under itself at the rear of the bridge (where the back holes are) so that it locks on itself when you tighten the string. Once threaded and looped, hold the string in place with your finger and take up the slack by pulling smartly on the string (pull towards the head stock).
Alternatīva tilta cilpām

Es izlaižu stīgu cauri tiltam un galā uzsienu mezglu lai nostiprinātu stīgas, un tās nevarētu atlaisties. Vienīgā prasība ir tāda, ka vajag taisīt mezglu pietiekami lielu, lai tas neizietu cauri tilta caurumam. Kad stīga tiek noņemta, vispirms stīga tiek atslābināta, un tad ar knaiblēm var vienkārši to pārgriezt ar stiepļu knaiblēm un izvilkt ārā. Tu pat vari būt radošs, un uztaisīt mazas sirdis stīgu galos, ja māki tādu mezglu uzsiet. Šai metodei ir četras priekšrocības.:
• Stīga ir labāk nostiprināta nekā tradicionālās cilpas, un ir mazāk iespējamība, ka tas izslīdēs.
• Vienkāršāk ievelkamas.
• Tilts un caurumi tiek mazāk novalkāti.
• Mezgls smukāks kā tradicionālās cilpas.
Stīgu starplikas
Nav svarīgi vai tu izmanto mezglu, vai tradicionālās cilpas, caurumi ar laiku palielinās pateicoties stīgu spiedienam. Lai aizsargātu tilta caurumus, es izmantoju mazas plastmasa starplikas starp tiltu un mezglu, lai tas nevarētu spiest uz tilta. Vispirms, es ieurbju sešus caurumus plānā plastmasa gabalā, t.i., kredītkartē: četrus caurumus ar 1/16'' urbja galu, un divus caurumus ar 1/32'' urbja galu. Lielākie caurumi ir domāti četrām zemākajām stīgām (6-Mi, 5-La, 4-Re), bet mazākie divām augstākajām stīgām(1-Mi, 2-Si). Tālāk, es izmantoju stiepļu knaibles (vai patiešām labas šķēres) lai izgrieztu sešas starplikas. Un visbeidzot, es ar vīlīti apstrādāju šīs starplikas lai tās derētu.
Uzmanību: ja starplikas ir pārāk lielas vai tām ir asi stūri, tās var iegriezties tiltā vai korpusā. Starplikām jābūt pietiekami lielām lai tās nepieskartos korpusam, pietiekami lielām lai tās neizlīstu cauri tilta caurumam, un bez asiem stūriem lai tas nesabojātu tiltu. Plastmasas starplikām vajadzētu izdzīvot divas vai trīs stīgu maiņas. Kad tie noplīsīs, tos varēs vienkārši izņemt neizņemot stīgas un nebojājot tiltu vai korpusu. Es esmu atradis mazu neilona mazgājamos Radio Shack kas ļoti labi darbojas ar basiem. (šeit autors piemin kādu veikalu Amerikā, kas mums, parastajiem latviešiem nav sasniedzams.)
Stīgu starpliku izgatavošanas instrumenti (no kreisās uz labo): rokas urbji ar 1/16" un 1/32" izmēriem, kredītkarte un stiepļu knaibles.

Krelles kā stīgu starplikas
Daži ģitāristi izmanto stikla krelles kā starplikas un apgalvo, ka tas pastiprina augstākā reģistra stīgas. Es izmantoju nefrīta krelles, ko nopirku Honolulu’s Chinatown. Bet man ir bijusi arī laba pieredze ar plastmasa un stikla krellēm. Caurumi pašam nav jātaisa, tie ir jau tur kur iet cauri diegs. Pamēģini nopirkt krelles ar mazāku cauruma diametru, nekā stīgas diametru, un stīga visticamāk izies cauri. Protams, tev ir jāpārliecinās, ka mezgls ir pietiekami liels lai neietu cauri krellei. (atkal autors piemin savu dzimteni.)

Panākt lai tavas stīgas ilgi turas.
Daudzi studenti stāsta, ka viņu instrumenti skan labi ar jaunām stīgām, bet tās ātri zaudē savu dzirksti. Ir četri galvenie faktori, kas ietekmē stīgas dzīvi:
Stīgu kvalitāte,
Personīgā higiēna,
Tehnika un
Spēlēšanas biežums.
Stīgu kvalitāte un personīga higiēna ir vieglāk kontrolējamie faktori. D'Addario Pro Art頃omposites, Extended Play Coated, iztur divas vai trīs reizes vairāk nekā standarta stīgas. Ir vērts maksāt dubultā lai saglabātu toni un izvairīties no biežas stīgu maiņas! (atkal autora spams:)) Roku mazgāšana pirms spēlēšanas arī ir ļoti liela ietekme uz stīgu dzīvi. Netīras un taukainas rokas var nogalināt jaunas stīgas pāris minūtēs! Vēl, ir ļoti labi, ja var noslaucīt savas stīgas ar mikro šķiedru audumu. Mikro šķiedras notīra sviedrus un taukus labāk par jebkuru citu audumu.
Slikta tehnika, t.i., liels pirkstu spiediens izraisa stīgu rūsu un ladu nolietošanos. Es esmu redzējis kā metāla pinumu norauj no Re stīgas pēc pāris stundu strinkšķināšanas, ko izpildījis smag-pirkstains students. Viegls pieskāries-- mazākais spiediens, kas notur stīgu piespiestu pie ladām—ir labi ne tikai priekš tavām stīgām un ladām, bet arī labāk tavam ķermenim un mūzikai. Ja tu gribētu uzzināt vairāk par pareizu kreisās rokas spiedienu, spied http://emedia.leewar.../frary/buzz.htm .( rakstīts ir tikai labročiem, bet info noderēs arī kreiliskajiem ģitāristiem.)
Un visbeidzot, jo vairāk tu spēlē, jo ātrāk tavas stīgas nolietojas. Tā ir dzīves patiesība. Sadzīvo ar to. Tomēr, izbaudīt skaisto toni un plašo dinamiku ir vērts mainīt stīgas katru mēnesi vai pat katru nedēļu.
Veiksmi ar savu nākošo stīgu maiņu!
\Komentāri no tulkotāja: tātad, autors, pēc manām domām, bija drusku pārspīlējis ar lielāko daļu norādīto laika posmu. Piem. Standarta stīgas nolietojas vidēji divus mēnešus pēc maiņas, nevis vienu. Vajag 1-2 nedēļas lai stīgas varētu līdz galam izstaipīties, un pēc tā staipīšanās perioda spēlēt var tikai divas nedēļas?! Es šo failu nolādēju lai pats iemācītos pareizi un precīzi mainīt stīgas akustiski klasiskajai ģitārai, bet šeit tās cilpas uz grifa gala bija galīgs sviests! Nācās sameklēt citu lapu un paņemt no turienes pamācību, tāpēc pašām grūtākajam, t.i., stīgu nomaiņai nav zīmējuma. Un pēdējais – es nezināju kā lai nosauc vienu no ģitāras gala detaļām, tāpēc nokristīju to par cilindru. Ja kāds zin vārda „roller” labāku latvisko versiju, lūdzu rakstiet.